Országos népszavazás 2016

Ki igényelhet mozgóurnát, és hogyan? · Az a választópolgár, aki nem tud a szavazóhelyiségben megjelenni, mivel - egészségi állapota nem teszi ezt lehetővé vagy - fogva tartják (pl. előzetes letartóztatás, szabadságvesztés), és nem engedik ki szavazni, mozgóurnát igényelhet. Más indokkal (pl. kényelmi szempontok miatt) nem lehet mozgóurnát kérni. Mozgóurnával való szavazás esetén a szavazatszámláló bizottság két tagja a szavazás napján felkeresi a választópolgárt az általa megadott címen (pl. kórházban).

Mozgóurnát legkésőbb 2016. szeptember 30-án (pénteken) 16 óráig a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodától, a szavazás napján (október 2-án, vasárnap) 15 óráig pedig a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni meghatalmazott útján, levélben vagy itt: https://kerelem.valasztas.hu/va…/OrszagosNepszavazas01.xhtml .

A kérelem meghatalmazottal vagy levélben történő benyújtásához a formanyomtatvány letölthető innen: http://valasztas.hu/hu/ovi/content/81-mozgourna.pdf . · Ha a választópolgár a szavazás napján a lakóhelyétől eltérő településen – vagy ugyanazon a településen, de másik szavazókör területén – tartózkodik, erre a címre is igényelhet mozgóurnát. Ebben az esetben először át kell jelentkeznie a tartózkodási helye szerinti településre. Az átjelentkezést követően lehet mozgóurnát kérni. · Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazóhelyiségben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!