VIII. „Emlékmenet a Doni Hősökért”

MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívjuk Önöket a VIII. „Emlékmenet a Doni Hősökért” című rendezvényre mely, Szabolcs - Szatmár - Bereg megye 33 települést érintő 2 X 100 km-es gya¬logmenete, a Honvédsuli Egyesület szervezésében.A program célja, hogy az érintett települések számára a Don-kanyari offenzíva 77. évforduló-jának megemlékezését segítse elő és a civil lakosságot testközelbe hozza a Magyar Honvéd¬ség múltjával. A 200 km során minden érintett település lakosai - gyermekei találkozhatnak a Magyar Honvédség II. világháborús „korszakával” a kadét hagyományőrzők közreműködésével.
Az emlékmenet politikamentes! Autentikus, rendhagyó történelem óra és a visszatekintés lehetősége diákoknak, felnőtteknek korra - nemre való tekintet nélkül.

Emlékezzünk közösen!

A rendezvény fővédnöke: Dr. Seszták Miklós Kormánybiztos
Védnöke: Seszták Oszkár Sz-Sz-B Megyei Közgyűlés elnöke
Társvédnökei:
Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő
Simon Miklós országgyűlési képviselő
Szakmai védnöke: Dr. Bene János történész, a Jósa András Múzeum címzetes igazgatója

A rendezvény küldetése, hogy Szabolcs - Szatmár - Bereg megye minden településére eljut-tassuk ezt a rendhagyó megemlékezést. Tervek szerint „Fegyver és Bakasimogató” lesz ezért díszlövés is történik. Egyben nagyszerű lehetőség nyílik a helyi fiatalok, illetve a lakosság számára egy rövid interaktív és dinamikus történelem órára, mivel a rendezvényen megjelenik az akkori kornak megfelelő Magyar Honvéd és Önkéntes vöröskeresztes ápolónő, Német és Orosz katona, valamint a munkaszolgálatos korhű fegyverzetben és ruházatban. így testközelből érinthetik meg a fegyvereket vagy készíthetnek fotót az eszközökkel.
Az emlékmenethez a település határától az emlékműig vagy az emlékműtől a település végét jelző tábláig csatlakozzunk az emlékmenethez, így egy rövid kis sétával teszünk az egészségükért, és aktív megem¬lékezővé válluk.

Ez a rendezvény az Önöké! Emlékezzünk együtt! A szeretet, bajtársiasság, tisztelet, az a szeretet a legfontosabb abban a rövidke időben, amit együtt fogunk tölteni. A 77 évvel ezelőtti eseményekről a Don kanyarról emlékezzünk együtt, továbbá így köszönjük meg a Magyar Honvédségnek áldozatos munkáját immáron 171 éve.

Az emlékmenethez a Vitka felőli településtáblánál is lehetőség lesz csatlakozni, Gyülekező 13 órától, az emlékmenet tervek szerint 13:20 órakor éri el a településünket.

A Hősi Emlékműnél koszorúzásra kerül sor. Amely szervezet vagy magánszemély koszorúzni szeretne, kérem, hogy a Polgármesteri Hivatalban (44/452-022) jelezze 2020. január 20. 16 óráig.

Mindenkit szeretettel várok a megemlékezésre,

Kovács Gábor
polgármester